Biogasproject van veehouders uit Laren en Lochem komt in beslissende fase
Het project van de melkveehouders is voortgekomen uit projectgroep Aardgasvrij Laren. Onderzoek van adviesbureau Witteveen & Bos uit Deventer, in opdracht van Aardgasvrij Laren, leidde in 2021 onder meer tot de conclusie dat in het buitengebied kansen liggen voor boeren via biogasproductie.
De koeien van de 14 bedrijven rond Laren en Lochem produceren jaarlijks circa 60.000 kuub mest en daarmee kan jaarlijks ruim 2 miljoen kuub biogas worden geproduceerd. Rond Lochem en Laren beschikken momenteel ruim 30 boeren over een vergunning voor de realisatie van een vergistingsinstallatie op het eigen erf. Ze kunnen daarmee aanspraak maken op subsidie via de regeling SDE++.
Een rendabele productie van biogas vergt investeringen van de individuele bedrijven. Zo moet op verschillende bedrijven de stalvloer worden dichtgemaakt en worden voorzien van een systeem dat de mest naar de vergister schuift. Voor een optimaal rendement moet dit minimaal eens per 3 à 4 uur gebeuren. Verse mest levert het meeste biogas. Tegelijk is de emissie van ammoniak uit de stal aanmerkelijk lager.
Momenteel wordt gewerkt aan de financiering van het leidingenstelsel dat moet worden aangelegd. De veehouders hebben goede hoop dat dit gaat lukken en dat in de tweede helft van dit jaar een vergunning kan worden aangevraagd voor het leidingtracé. Als dat lukt zou de biogasproductie in 2026 op gang kunnen komen.
Doel is om via de levering van biogas de fabriek voor biologisch veevoer van Reudink in Lochem volledig aardgasvrij te maken. Reudink is een onderdeel van ForFarmers. FrieslandCampina wil 10 tot 15% van het aardgasgebruik vervangen door biogas.