Digestaat voldoet als meststof in de pootaardappelteelt
In de proef bleken er geen nadelige effecten bij het gebruik van digestaat. De teler kon op de kunstmestgift besparen. Maters heeft de vaste digestaatfractie gestrooid over de ruggen, voor het aanfrezen. Dit bleek goed te werken.
Projectleider Tjeerd Hoekstra van LTO Noord ziet ook duidelijke voordelen in het gebruik van digestaat. "Mestdistributeurs kunnen een meststof op maat maken, precies afgestemd op de gewenste verhoudingen tussen stikstof en fosfaat. Bovendien komt de stikstof sneller vrij, waardoor de bemesting efficiënter wordt en er op kunstmest kan worden bespaard."
Binnen het project ‘Kringloopmest op maat’ werd gehoopt op een vrijstelling voor het toepassen van ammoniumsulfaat als kunstmestvervanger. Dat zou mogelijkheden bieden om al te experimenteren met het gebruik van Renure-meststoffen in de akkerbouw om kunstmest te vervangen.De vrijstelling kwam er echter niet.
Het project ‘Kringloopmest op maat’ is onderdeel van het programma Fascinating. Dit programma wordt mede gerealiseerd door Nationaal Programma Groningen en provincie Groningen.