Kabinet wil halvering stikstofdepositie in 2035 in plaats van in 2030
Rond grote natuurgebieden als De Peel en de Veluwe moeten boeren binnen een straal van 250 meter rond Natura 2000-gebieden hun bedrijfsvoering aanpassen. Dat kan door maatregelen te treffen in de bedrijfsvoering waardoor de uitstoot van ammoniak lager wordt, door minder dieren te houden, door het bedrijf te verplaatsen of door te stoppen.
Het kabinet wil daarnaast dat de focus bij de vergunningverlening en het natuurbeheer en -herstel minder op stikstofdepositie komt te liggen. Volgens de ministeriële commissie vormt de waterhuishouding in veel gebieden de belangrijkste bedreiging voor kwetsbare flora en fauna. Ook daar wil het kabinet maatregelen voor nemen. Een ander onderdeel van de plannen betreft het aanpassen van de ‘rekenkundige ondergrens’, die voor effecten op stikstofdepositie wordt gehanteerd. Het voorstel is om deze van 0,01 mol naar op te hogen naar 1 mol mol per hectare per jaar.
Het betekent dat er voor veel minder projecten een natuurvergunning vereist is, waardoor naar schatting circa 90% van alle woningbouwprojecten doorgang vinden en ook bijna alle PAS-melders niet meer vergunningplichtig zijn. De vraag zal zijn hoe de gekozen aanpak zich verhoudt tot Europese verplichtingen ten aanzien van natuurherstel die Nederland is aangegaan. Waarschijnlijk zullen daar rechtszaken over gevoerd worden. Ook zou er 4 tot 7 miljard euro nodig zijn voor de gekozen aanpak, maar mogelijk zelfs 20 miljard. Dat budget is niet gereserveerd bij de recente onderhandelingen over de voorjaarsnota.