Veelbelovende innovatie voor verwerken van dunne fractie uit mestverwerking

In de afgelopen jaren is aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van een nieuwe scheidingstechniek die gericht is op het terugwinnen van zuivere mineralen uit dunne fracties van vloeibare mest. De basis ligt in de techniek Rencon van het bedrijf Water Future uit Dongen. Deze benadering belooft waardevolle en geconcentreerde meststoffen tegen relatief lage kosten op te leveren. 

Water Future is gespecialiseerd in de scheiding van mineralen uit vloeistoffen. Voor de scheidingstechnologie Rencon werd een elektrisch aangedreven membraanscheidingssysteem ontwikkeld. Door gebruik te maken van de elektrische lading van zouten die aanwezig zijn in vloeibare mest, worden via elektrodialyse effectief waardevolle mineraalverbindingen van de rest van de vloeistof gescheiden.


Met behulp van deze techniek werden verschillende dunne fracties van koeien- en varkensmest behandeld. In een Renure-concentraat werden concentraties van 21 kilo stikstof en 28 kilo kalium per kubieke meter bereikt onder stabiele procesomstandigheden. Dat is al drie keer geconcentreerder dan de huidige mineralenconcentraten die op basis van omgekeerde osmose bij de verwerking van de dunne fractie van varkensmest worden verkregen.


Bovendien is dit Renure-concentraat gezuiverd van bacteriën, storende micronutriënten, organische verontreinigingen en verkleuringen. Analyses hebben aangetoond dat ruimschoots wordt voldaan aan de Renure-criteria van de Europese Commissie. Toekomstig onderzoek  richt zich vooral op het optimaliseren van voorfiltratieprocessen en het verkennen van economische haalbaarheid voor grootschalige acceptatie binnen de landbouwsector.

Bron: Water Future, april 2025
Publicatie: 23-04-2025