BMC Moerdijk wil inspelen op bijmengverplichting voor groen gas

BMC Moerdijk wil pluimveemest gaan benutten voor de productie van groen gas en wil 190 miljoen euro investeren in een vergistingsinstallatie waar jaarlijks 250.000 ton pluimveemest in verwerkt kan worden. BMC Moerdijk wil zo inspelen op de bijmengverplichting voor groen gas, die het kabinet vanaf 2026 wil invoeren. In 2030 moet al 20% van het gas groen zijn.

"Groen gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas en kan gewoon ingevoerd worden in het bestaande gasnet, waardoor huishoudens en industrie het kunnen gebruiken. We zien ook afzetkanalen in sectoren die niet kunnen overstappen op groene stroom en afhankelijk blijven van gas, zoals zwaar transport“, aldus directeur Gerd-Jan de Leeuw van BMC Moerdijk. Hij benadrukt dat wel dat de aandeelhouders van het bedrijf nog een definitieve beslissing moeten nemen over de nieuwbouw.


Het digestaat dat na vergisting van de mest overblijft bevat energie die wordt omgezet in warmte en elektriciteit voor de eigen installatie. De nutriënten die in de pluimveemest zitten, zoals stikstof, fosfaat en kalium, blijven na vergisting over. Die kunnen worden gebruikt als alternatieve meststof voor kunstmest, waarvoor bij de productie veel CO2 wordt uitgestoten. “Behalve groen gas gaan we dus ook meststoffen produceren, die weer terug kunnen naar de akkerbouw of de tuinbouw", zegt De Leeuw.


BMC krijgt voor het onderzoek naar het project subsidie van het Rijk. De Leeuw: “We continueren hiermee onze substantiële bijdrage aan de energietransitie, we blijven een bijdrage leveren aan de circulaire landbouw en aan het realiseren van klimaatdoelen door de uitstoot van CO2, methaan en stikstof te reduceren.”

Bron: Change Inc., 10/04/2025
Publicatie: 11-04-2025