'Mest moet binnen Nederland zo veel mogelijk kunstmest vervangen'
De mestmarkt verandert aanzienlijk door het wegvallen van derogatie, terwijl het verminderen van kunstmestgebruik belangrijk is voor de emissiereductie. Bovendien wordt er binnen de Europese Unie naar verwachting dit jaar een besluit wordt genomen over Renure-meststoffen. In deze meststoffen en ook andere kunstmestvervangers zien de indieners van de motie zowel een uitdaging als een oplossing voor het mest- en stikstofprobleem.
Eerder heeft de Tweede Kamer in meerderheid heeft uitgesproken dat de toekomst van de Nederlandse landbouw grondgebonden dient te zijn, in lijn met de afspraken binnen de Europese Unie. Daarbij zou mestverwerking zich moeten richten op het verwaarden van mest tot Renure-meststoffen en andere kunstmestvervangers.
De export van mest, al dan niet behandeld of verwerkt, draagt volgens de zes partijen niet bij aan een gesloten kringloop binnen Nederland. Zij vinden dat er gezocht moet worden naar een structurele oplossing voor niet te plaatsen mest, waarbij het achtste actieprogramma van de Nitraatrichtlijn mogelijk ook nieuwe en betere kansen biedt dan het opnieuw inzetten op derogatie.
De Tweede Kamer steunde ook in meerderheid een motie van GroenLinks-PvdA waarin de regering wordt gevraagd om een afbouwpad uit te werken waarbij het gebruik van kunstmest tot een minimum beperkt wordt. Als motivatie wordt daarbij aangevoerd dat het gebruik van dierlijke mest in plaats van kunstmest bevorderlijk is voor het organische stofgehalte in de bodem, en de dierlijke mestmarkt kan verlichten. Ook draagt de afbouw van het gebruik van kunstmest bij aan de transitie naar een circulaire landbouw.