BMC Moerdijk onderzoekt productie van groen gas uit pluimveemest
BMC Moerdijk wil op haar huidige locatie in Moerdijk een vergistingsinstallatie realiseren waarmee 250.000 ton pluimveemest omgezet wordt in 30 miljoen kuub groen gas. Dit gas wordt ingevoerd in het bestaande gasnet en daarna gebruikt door de industrie of huishoudens. De afgevangen CO2 uit het biogas wordt omgezet naar 35.000 ton vloeibare biogene CO2 dat inzetbaar is in onder andere de glastuinbouw.
Door aanpassing van de huidige verbrandingsinstallatie, wordt de energie die het digestaat nog bevat omgezet in warmte en elektriciteit die in het eigen proces wordt ingezet. Het restproduct, de as, bevat nog waardevolle nutriënten als fosfaat en kalium en is een alternatief voor kunstmest. Met deze innovatieve combinatie kan jaarlijks een besparing tot wel 206.000 ton CO2 worden gerealiseerd.
Inmiddels hebben veel pluimveehouders, allemaal lid van Coöperatie DEP, massaal een intentieovereenkomst getekend voor de levering van de benodigde pluimveemest na 2029. Coöperatie DEP bestaat uit meer dan 400 pluimveehouders en levert sinds 2008 het merendeel van de benodigde pluimveemest aan de energiecentrale BMC Moerdijk.
Momenteel worden de plannen voor de realisatie van de nieuwe installatie uitgewerkt met als doel om na de definitieve investeringsbeslissing begin 2027 de bouw te starten. Medio 2029 kan dan het eerste groene gas geproduceerd worden. Voor dit project is subsidie verkregen van het ministerie van Klimaat en Groene Groei.
De omschakeling van de productie van elektriciteit naar groen gas vergt een investering van circa 190 miljoen euro. BMC Moerdijk is daarom recent gestart met de zoektocht naar een nieuwe strategische aandeelhouder die ervaring heeft met vergisting en de productie van groen gas.