Goed toedienen van drijfmest kan per hectare 60 euro opleveren

Een veehouder die de drijfmest zo goed mogelijk verdeelt tijdens het uitrijden, kan het rendement van de bemesting aanzienlijk verbeteren. Dat werd duidelijk gemaakt tijden de demonstratiebijeenkomst van het programma 'Bemest op z'n best' in het Drentse Beilen waar met vier verschillende bemesters drijfmest werd uitgereden. Het publiek werd voorgehouden dat elke kilo stikstof die extra wordt benut, gelijkstaat aan 25 kilo droge stofopbrengst aan ruwvoer.

Een vuistregel is dat het verschil tussen goed en niet goed toedienen van drijfmest kan oplopen tot 300 tot 400 kilo extra opbrengst in droge stof per hectare grasland. Gerekend met een ruwvoerprijs van 20 cent per kilo betekent dat een opbrengstverschil van 60 euro tot 80 euro per hectare.


Goed uitrijden is vooral een zaak van zorgvuldig werken door de chauffeur. De basis begint bij homogene mest, zodat de afstelling van de bemester daarbij past. Het advies is om regelmatig uit te stappen om te kijken hoe het gaat. Vooral te hard rijden gaat ten koste van een goede verdeling. Langzamer rijden kost capaciteit, maar verdient zich terug in kwaliteit.


Door sleuven voldoende diep te maken, past de mest erin en wordt deze niet door het groeiende gras mee omhoog geduwd. Bij een gift van 25 kuub is al snel een sleufdiepte nodig van circa 3 centimeter. Het is echter ook van belang om de sleuf niet dieper te maken dan nodig.


Bij netjes werken voor een maximale opname nutriënten is te tevens van belang zo mogelijk bij vochtig, windstil en koel weer uit te rijden. Rafelige sleufranden en besmeurd gras moet worden voorkomen. Vooral op de kopakker of bij greppels en geren is dat gevaar er door overlap. Afsluiters op de bemester of zelfs sectieafsluiting kunnen helpen.


In Beilen werd bemest met een sleepslangsysteem waarbij automatisch een derde deel water werd toegevoegd, een zelfrijder van Vervaet op vijf wielen en een tank van Veenhuis die in hondengang achter de trekker aan rijdt. Het zijn oplossingen voor vermindering van de bodemdruk.


Slootsmid demonstreerde een  bemester die de mest direct afdekt met een kruitsuspensie om emissie tegen te gaan. Een slangenpomp brengt de kalkvloeistof naar lospijpjes achter elk element. Er is circa 500 liter krijtsuspensie per hectare nodig. Door de stikstofbindende werking wordt een emissiereductie van 40% verwacht.


Binnen het project 'Bemest op z'n best' worden 62 innovaties aangedragen. Daarvan zijn 19 in onderzoek. Bij 9 innovaties draait het om gebruik van toevoegmiddelen bij het uitrijden. Vier innovaties werken aan nieuwe manieren om de uitgereden mest af te dekken. De overige 6 technieken zijn gebaseerd op mestbewerking, de monitoring van het zorgvuldig bemesten of een betere injectietechniek.

Bron: DLV Advies, 25/03/2025
Publicatie: 25-03-2025