Stalsysteem heeft impact op mestafzetkosten

Vanwege het steeds strengere mestbeleid is het afvoeren van mest een grote kostenpost geworden voor veel melkveehouders. Het optimaliseren van de huisvesting van melkvee kan een belangrijke stap zijn om de kosten van mestafvoer te drukken. Een  optie is het aanbouwen of ombouwen van een deel van de ligboxenstal naar een potstal of vrijlevenstal. 

Naast een langere levensduur en hogere melkproductie is de lagere excretienorm voor vaste mest in vergelijking met drijfmest één van de grootste financiële voordelen van een potstal ten opzichte van een ligboxenstal. In een ligboxenstal wordt de mest direct verzameld en opgeslagen als drijfmest, wat hogere afvoerkosten met zich meebrengt.


Daarentegen valt de mest uit een potstal onder de categorie vaste mest, waarvoor een lagere excretienorm geldt. Dit betekent dat er minder mest hoeft te worden afgevoerd, wat direct scheelt in de kosten. Daarnaast biedt vaste mest meer mogelijkheden voor eigen gebruik op het land, waardoor de behoefte aan externe mestafvoer of dure meststoffen afneemt.


Naast extra opbrengst heeft vaste mest nog meer voordelen voor de bodem:



  • Meer organische stof – Vaste mest bevat meer organische stof dan drijfmest, wat bijdraagt aan een betere bodemstructuur en een hogere water- en nutriënten buffering.

  • Verbetering bodemstructuur – Door de vezelrijke structuur van vaste mest wordt de bodem luchtiger en beter bewerkbaar, wat gunstig is voor de wortelontwikkeling van gewassen.

  • Langzamere afgifte van voedingsstoffen – Vaste mest breekt geleidelijk af, waardoor voedingsstoffen over een langere periode beschikbaar komen en het risico op uitspoeling kleiner is.

  • Stimulering bodemleven – De aanwezigheid van organisch materiaal en micro-organismen in vaste mest bevordert een actief en gezond bodemleven, wat helpt bij de afbraak van organische stof en de beschikbaarheid van nutriënten.

  • Minder uitspoeling van stikstof – In tegenstelling tot drijfmest, waarbij stikstof sneller vrijkomt en uitspoelt, wordt stikstof uit vaste mest langzamer vrijgegeven en beter opgenomen door de gewassen.

  • Hogere koolstof/stikstofverhouding – Vaste mest heeft vaak een hogere koolstof/stikstofverhouding, wat gunstig kan zijn voor de opbouw van stabiele organische stof in de bodem.

  • Minder afhankelijkheid van kunstmest – Door de langzame en gelijkmatige afgifte van voedingsstoffen vermindert vaste mest de behoefte aan kunstmest.

  • Minder geur- en emissieproblemen – Hoewel vaste mest bij opslag geur kan afgeven, leidt het bij toediening vaak tot minder ammoniakemissie dan drijfmest, vooral als het wordt ondergewerkt.

Bron: Boerenbusiness, 21/03/2025
Publicatie: 21-03-2025