Vlaamse melkveehouder zet digestaat om in Renure-meststof en compost

Melkveehouder Dries Maenhout in het Oost-Vlaamse Poeke gebruikt op zijn bedrijf een pocketvergister om uit rundermest energie teproduceren. Het digestaat krijgt een nabewerking met een stikstofstripper en een hygiënisatieproces waarbij een Renure-meststof en compost wordt geproduceerd. De gehygiëniseerde mest gebruikt als strooisel in de ligboxen van het melkvee, waarbij een railsysteem het strooisel automatisch verdeelt.

Dries Maenhout exploiteert een bedrijf met 170 melkkoeien en 200 zeugen. Momenteel doorloopt de melkveehouder het erkenningsproces om zijn installatie een 1069-certificering te geven, waardoor de dikke fractie officieel als 'gehygiëniseerd mestproduct' kan worden verhandeld. De dunne fractie die via stikstofscrubbing deels wordt omgezet in ammoniumsulfaat. Daarvan is het wettelijk niet toegestaan om het als vloeibare kunstmest af te zetten op de consumentenmarkt.


Een ander heikel punt is de erkenning van Renure, een mestproduct met de eigenschappen van kunstmest maar dat volgens de EU-regels nog steeds als dierlijke mest wordt beschouwd. Als Renure officieel als kunstmestvervanger wordt erkend, kan de veehouder meer eigen mest op zijn eigen land gebruiken.


De leveranciers van de stikstofstripper beweren dat de technologie een stikstofreductie van 65% kan realiseren, maar om die claim te bewijzen, moeten metingen van drie proefinstallaties worden voorgelegd. In Vlaanderen is echter enorm lastig om een vergunning voor een dergelijke installatie te verkrijgen.

Bron: VILT, 17/03/2025
Publicatie: 18-03-2025