Stichting Groen Gas Wijster zoekt pluimveemest voor mestvergister in Wijster

Stichting Groen Gas Wijster wil in het Drentse Wijster een biogasinstallatie realiseren voor de vergisting van pluimveemest. De financiering en vergunningen zijn rond zijn. De planning is om in het derde of vierde kwartaal van dit jaar te beginnen met de bouw. Pluimveehouders kunnen naar verwachting eind 2020 de eerste mest leveren. Een groot deel van de van de benodigde 140.000 ton is al gecontracteerd doordat er 60 pluimveehouders een leveringscontract ondertekenden. Voor de overige circa 40.000 ton zijn de initiatiefnemers nog op zoek naar pluimveemest.
Er is een tweede contractronde opengesteld waarvoor pluimveehouders zich kunnen inschrijven. Leghennenhouders, vleeskuikenhouders en opfokkers in een straal van 50 kilometer kunnen voor circa 7,50 euro per ton hun mest kwijt. De leveringskosten voor leghennenbedrijven bedragen 2 euro per ton, de transportkosten liggen tussen de 5 en 6 euro per ton en de organisatiekosten liggen tussen de 0,50 en 1 euro per ton. Daarbovenop komen nog de kosten van bemonstering. Hoe hoog de kosten van mestmonstername zijn, is niet exact bekend.

Hogere kosten voor mest van vleeskuikenouderdieren, eenden en kalkoenen
Voor vleeskuikenouderdieren liggen de kosten tot 4 euro per ton hoger afhankelijk van hoe oud de mest is. Voor eenden- en kalkoenenhouders zijn de kosten tot 5 euro hoger vanwege de kwaliteit van die mest. Eendenstromest moet bijvoorbeeld gehakseld worden en levert minder energie op. Voor pluimveehouders met een bedrijf verder dan 50 kilometer van Wijster liggen de transportkosten hoger afhankelijk van de afstand. Pluimveehouders kunnen het transport zelf regelen, maar mogen dit ook door stichting Groen Gas Wijster laten organiseren.

Contracten voor 4, 8 of 12 jaar
Pluimveehouders die mest willen leveren, moeten een contract voor 4, 8 of 12 jaar tekenen. Ook moeten ze aangeven hoeveel mest ze ongeveer leveren en wanneer. Mest leveren zonder een contract is ook mogelijk, maar daarbij zijn de kosten 2 euro per ton hoger. Bovendien moeten deze bedrijven alle mest leveren. Er komt in Wijster een beperkte inpandige opslag van mest.

Propstroomvergister
Stichting Groen Gas Wijster kiest voor een propstroomvergister. In dit type vergister zijn binnen 12 dagen alle aerobe bacteriën zoals E. coli dood. Daardoor is de kans op storingen nagenoeg nihil. In het proces wordt nog wel een naverwarming toegepast, zodat hygiënisatie volledig gegarandeerd is. De geuruitstoot is nagenoeg nihil. De installatie wordt voorzien van een luchtwassers en filters om uitkomende lucht schoon te maken. De verwachting is dat de vergister jaarlijks 16 miljoen kuub groen gas en 16 miljoen kilowattuur elektriciteit produceert.
Bron: Pluimveeweb, 27/06/2019
Publicatie: 28-06-2019