'Spuiwater uit luchtwasser is ander product dan spuiwater van stikstofkraker'

Er is een duidelijk onderscheid tussen het spuiwater dat als restproduct vrijkomt bij de inzet van luchtwassers en de ammoniumzouten die via een stikstofkraker worden geproduceerd om de daarmee de ammoniakale stikstof in de dunne fractie van dierlijke mest of digestaat te binden. Dat schrijft minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aan de Tweede Kamer.

In een motie van de BBB die door de Tweede Kamer werd aangenomen werd aan minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur gevraagd om in overleg met het Nitraatcomité te bespreken of het beleid zo aangepast kan worden dat Renure-meststoffen ruimhartig en snel gezien worden als kunstmestvervangers zoals bedoeld in de Aa-lijst van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. 


Wiersma had de motie ontraden, omdat in bijlage Aa van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet alleen rest- en afvalstoffen staan die verhandeld mogen worden als meststof. In de bijlage Aa staan bijvoorbeeld spuiwaters van luchtwassers. Deze stoffen moeten echter onderscheiden worden van stoffen die gemaakt worden door het actief bewerken van dierlijke mest, zoals in een stikstofkraker. Deze laatste stoffen kunnen gezien worden als Renure-meststoffen en vallen niet onder de bijlage Aa, want het gaat hier niet om afval- of reststoffen.


Ten aanzien van spuiwater uit stikstofkrakers is er afgelopen jaar de ontwikkeling geweest dat de Europese Commissie na een lange aanlooptijd op basis van het rapport van het Joint Research Centre uit 2020 voor bepaalde Renure-meststoffen een voorstel tot aanpassing van de bijlage van de Nitraatrichtlijn heeft gedaan. Als dit voorstel wordt aangenomen mogen deze verwerkte dierlijke meststoffen, waaronder ammoniumzouten onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt boven de gebruiksnorm van dierlijke mest van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare.


Wiersma spant zich er voor in dat het Nitraatcomité hierover op korte termijn positief gaat adviseren. Op deze manier wil ze het snel mogelijk maken dat er voor deze spuiwaters uit stikstofkrakers als producten van dierlijke mest meer gebruiksruimte komt. Op deze wijze geeft ze op een andere manier uitvoering aan de motie. De Bijlage Aa van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet betreft nationale regelgeving waarover het Nitraatcomité geen bevoegdheden heeft, maar die wel conform de Nitraatrichtlijn moet zijn.

Bron: Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, 26/02/2025
Publicatie: 26-02-2025