Stichting I-VEE, BoerVeilig en ZuivelNL wijzen op risico's van mestgassen
Uit het onderzoek blijkt dat vooral onder dichte vloeren hogere concentraties mestgassen worden gemeten dan onder traditionele en emissiearme roostervloeren. De concentraties bleven wel onder de wettelijke grenswaarden voor veiligheid, maar kunnen bij specifieke handelingen, zoals mestmixen, slijpen of andere werkzaamheden, wél gevaarlijke niveaus bereiken. Ook werd vastgesteld dat opslag van vooral van de dunne fractie na mestscheiding extra risico’s met zich meebrengt vanwege zeer hoge concentraties methaan.
Met vrijkomen van met name het giftige mestgas waterstofsulfide in te hoge concentraties tijdens het opslaan, mixen of overpompen van mest kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Het is belangrijk om de gevaren voor medewerkers en familieleden regelmatig te bespreken. Om dit gesprek te faciliteren is binnen het project een 'gesprekstarter' ontwikkeld. Met praktische maatregelen zijn risico’s beperken:
- Ventilatie is cruciaal: Zorg voor ruim voldoende luchtverversing in de stal, vooral bij mestmixen. Zet bij mixen altijd alle deuren en ventilatieopeningen volledig open.
- Mix slim en veilig: Mix alleen als er geen mensen en dieren in de stal aanwezig zijn en blijf zelf uit de buurt van de mixput.
- Vermijd vonken: Zorg ervoor dat er geen ontstekingsbronnen in de buurt van mest zijn. Slijp- en laswerkzaamheden spreken voor zich. Maar ook elektrische apparatuur en zelfs vliegenvangers kunnen vonken veroorzaken.
- Bewustwording op het erf: Bespreek de risico’s met medewerkers en familieleden. Wijs ook externe erfbetreders op de gevaren.
Meer informatie is te vinden in rapport 'Mestgassen: een onzichtbare vrijheid'.