Aandachtspunten bij gebruik van Renure-meststoffen

Tijdens de CBAV-CBGV-themamiddag op donderdag 6 februari in Nijkerk, gingen adviseurs, bodemexperts, onderzoekers en melkveehouders en akkerbouwers met elkaar in gesprek over de kansen en uitdagingen van meer stikstofbenutting uit dierlijke mest én minder aanvoer van kunstmest. Naast een plenair deel met visie van de sectorvertegenwoordigers, gingen deelnemers uiteen in een divers programma met focus op de vragen over de mogelijkheden en toepassing van Renure per sector.

Door Renure ontstaan er meer mestsoorten, die aparte aandacht, opslag en toepassing vergen om goed te benutten. Bij enkele mestsoorten en toepassingen bestaat een risico aan een overmaat of een tekort van bepaalde elementen zoals zwavel of kalium. Ook bevatten Renure-producten vaak veel ammoniak en is er een groter risico op verliezen.


In de parallelsessies kwam duidelijk naar voren dat zowel op melkvee- als akkerbouwbedrijven een goede planning van de bemesting nodig is, zodat verschillende producten op de juiste plaats en de juiste tijd worden toegediend. Daarnaast is met name voor akkerbouw in nutriënt verontreinigde gebieden, met aangescherpte gebruiksnormen, een zorgvuldige toepassing van belang voor beperking van stikstofverliezen en voor een goede stikstofbenutting.


Op de website Verantwoorde Veehouderij zijn de presentaties van Jan Roefs, Wim van Dijk, John van Paassen, Nelis van der Bok, Romke Postma, Tim van Noord, Ap van der Bas en Jantine van Middelkoop terug te vinden.

Bron: Verantwoorde Veehouderij, 17/02/2025
Publicatie: 20-02-2025