Mestverwerking zonder inbreuken – Praktische oplossing voor de toekomst
De eerste voordrachten van de dag stonden in het teken van het delen van goede praktijken en ervaringen die de mestverwerkingssector helpen om duurzaam en efficiënt te verwerken. Tijdens de presentaties gegeven door de Dienst handhaving en de Dienst bedrijfsdoorlichting van de Vlaamse Landmaatschappij werden recente aandachtspunten binnen de mestverwerkingssector besproken en praktische oplossingen gepresenteerd om knelpunten aan te pakken.
Zo werd onder meer ingegaan op hoe men situatie zoals overvolle effluentenbassins, uitdagingen bij de exploitatie van bekkens en de uitdagingen bij het correct beheren van mest op het bedrijfsterrein kan beheren. Er werd ook aandacht besteed aan het gebruik van debietmeters: na één jaar verplicht gebruik werden verschillende optimalisatiekansen en verbeterpunten geïdentificeerd. Experts van All CNTRL en QEOS gaven ook een voordracht over hoe mestverwerkers hun systeem kunnen gebruiken om onnauwkeurigheden in de data op te sporen en waar nodig aan te passen, zodat de correctheid van de data voldoende gewaarborgd kan worden.
Tijdens de studiedag was er ook aandacht voor de impact van het nieuwe mestactieplan MAP7 voor de mestverwerkingssector. Belangrijke veranderingen zijn onder andere uitbreidingen van het AGR-GPS systeem voor transport van mest naar de mestverwerkingsinstallatie, de inperking van het gebruik van effluent en de verplichting om tegen uiterlijk 31 december 2026 op elk mestverwerkingsbedrijf te beschikken over een kwaliteitsborgingsysteem.
In samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij heeft het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking hiervoor een autocontrolegids opgesteld. Deze praktische gids werd ook toegelicht en biedt een duidelijke leidraad voor het invoeren van een autocontrolesysteem. De ervaring toont dat het implementeren van zo een systeem ongeveer 2 dagen in beslag neemt indien men van 0 begint. Het kan een waardevolle bijdrage leveren aan risicobeheersing en transparantie tijdens controles.