Rundermest in plaats van veen in Boskoopse potgrond
Veel kwekers experimenteren al met veenarme of zelfs veenvrije potgrond. In 2024 is onderzocht hoe veen in potgrond en aanvulgrond vervangen kan worden. De conclusie van het onderzoek is dat het gebruik veenvrije potgrond teelttechnisch haalbaar is. De uitdagingen liggen met name de constantheid van het materiaal en de beschikbaarheid van voldoende volume.
Grondstoffen moeten teeltspecifiek toegepast worden. Dit vraagt kennisontwikkeling in de hele keten zodat de juiste potgrond voor het juiste gewas gebruikt wordt. Er zullen meerdere combinaties van grondstoffen ingezet moeten worden voor voldoende volume en functionaliteit. Denk aan compost, schapenwol, de dikke fractie van rundveemest, bermmaaisel, baggerslib, of geteelde vezelgewassen zoals olifantsgras.
Het vraagt onderzoek in de keten welke combinaties succesvol zijn in welke omstandigheden. Daarbij is de inzet van lokale reststromen gewenst om de milieuvoetafdruk te minimaliseren. Dit vraagt wel organisatie om telkens nieuwe lokale reststromen toe te kunnen voegen als grondstof van potgrond.
In 2025 wordt een pilot georganiseerd om dikke fractie van rundveemest van melkveehouders in het Groene Hart te verwerken in potgrond voor Boskoopse kwekers. Greenport Boskoop voert deze pilot uit samen LTO Groene Hart, Rabobank, gemeente Alphen aan de Rijn en potgrondleverancier Culvita. ,
Meer informatie is te vinden in het rapport 'Potgrond/medium re-invented'.