Onvrede over hoge verwerkingstarieven voor varkensmest
Inclusief transport en overige kosten betalen varkenshouders momenteel in veel gevallen 35 euro per ton vleesvarkensmest of meer om deze te laten verwerken. De tarieven zijn in minder dan twee jaar tijd bijna verdubbeld. Het ongenoegen over de gestegen verwerkingskosten zit met name bij toeleveranciers van de mestverwerkingsinstallaties van Twence in Zenderen en Greenferm in Apeldoorn.
Willem Berkhof van Greenferm stelt dat het bedrijf niet anders kan dan het tarief verhogen om de installatie draaiend te houden. Hij weerspreekt dat er misbruik wordt gemaakt van de overvolle mestmarkt. Het tarief dat wordt gehanteerd hangt samen met de kosten en staat los van Nederlandse mestmarkt. Het eindproduct gaat naar het buitenland en Greenferm produceert geen mineralenconcentraat dat op de Nederlandse markt geplaatst moet worden.
Ook accountmanager Arno Brandwagt van Twence stelt dat de verwerkingstarieven gebaseerd worden op de kosten die worden gemaakt. "De condities zijn anders dan toen we gestart zijn. Als er ruimte is om het verwerkingstarief te verlagen, zal dat ook gebeuren." Zowel Berkhof als Brandwagt wijzen er op dat mest volgens afspraak wordt geladen bij boeren.
De sterke stijging van de tarieven heeft het vertrouwen in mestverwerking onder veel varkenshouders echter geschaad. Tot een zaak bij de Autoriteit Consument & Markt is het nog niet gekomen, maar mogelijk is er sprake van een overtreding van de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw en voedselvoorzieningsketen, betoogt Linda Verriet, voorzitter van de Producentenorganisatie Varkenshouderij.