‘Het blijkt lastig om de doelen van mestbeleid te halen binnen de huidige landbouw'

Het Nederlandse mestbeleid heeft al tot veel verbeteringen geleid in de afgelopen decennia. De gehaltes nitraat en fosfaat in grond- en oppervlaktewater zijn over de gehele linie gedaald. De doelen zijn echter nog niet overal behaald en het is ook de vraag of doelen voor nitraat- en fosfaatgehaltes wel haalbaar zijn op korte termijn. Dat zegt prof. dr. Oene Oenema die afscheid neemt als hoogleraar Nutriëntenmanagement en Bodemvruchtbaarheid aan Wageningen UR. Oenema blijft voorlopig wel aan als voorzitter van de commissie Deskundigen Meststoffenwet die de regering van wetenschappelijk onderbouwde adviezen voorziet voor het mestbeleid.
De nitraatgehaltes in grondwater zitten nog niet overal onder de vereiste 50 milligram per liter en de niveaus voor nitraat en fosfaat in het oppervlaktewater zijn nog steeds op diverse plaatsen te hoog. Het blijkt lastig om de doelen te halen in de huidige landbouw. Dat besef dringt ook door bij beleidsmakers, constateert Oenema. Verbeteringen zijn nog wel mogelijk bijvoorbeeld met de teelt van vanggewassen om de uitspoeling van mineralen te beperken. Bij de toediening van mest is mogelijk nog winst te behalen via aanwending met water en nog preciezer en zorgvuldiger bemesten.

Oenema bemerkt dat er vanuit Europa wel een zekere bewondering naar de landbouwkundige en milieuprestaties van Nederland wordt gekeken. Tegelijkertijd bestaat ook wel enige twijfel over de bereidheid van Nederland om door te pakken, zeker als het gaat om de mestproductie en beperking van groei. Er wordt kritisch gekeken naar de Nederlandse invulling van de Nitraatrichtlijn en de derogatie, heeft Oenema ervaren. Een goede wetenschappelijk onderbouwing van behaalde resultaten is volgens hem essentieel om goedkeuring te verkrijgen voor nieuw beleid.
Bron: Boerderij Vandaag, 20/06/2019
Publicatie: 24-06-2019