Scheiden van mest kan bijdragen aan betere benutting

Door afbouw van derogatie moeten veel melkveehouders jaarlijks meer dierlijke mest afvoeren. Daarnaast krijgen bedrijven in nutriënt verontreinigde gebieden vanaf dit jaar te maken met een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm. Dit betekent dat de totale stikstofbemesting flink omlaag moet, wat kan leiden tot een lagere gewasopbrengst. Het scheiden van mest kan mogelijk bijdragen aan een betere benutting van mest.

Door mest te scheiden, kan de dunne fractie, die veel werkzame minerale stikstof en veel kalium bevat, op het bedrijf blijven. Dit kan leiden tot een besparing op mestafvoer, aangezien de dikke fractie meer stikstof en fosfaat bevat dan drijfmest. Wanneer er normaal op een bedrijf 1000 ton drijfmest met 4 kilo stikstof, 1,8 kilo fosfaat en 8 kilo kali per ton moet worden afgevoerd, kan dit na scheiden worden beperkt tot 810 ton dikke fractie, wat een besparing van 190 ton oplevert.


Voorwaarde is wel dat er voldoende drijfmest beschikbaar is om te scheiden, aangezien 1 ton drijfmest ongeveer 150 kilo dikke fractie oplevert bij het gebruik van een vijzelpers. Naast besparing op mestafzet, blijft er ook meer werkzame stikstof en kalium op het bedrijf. In dit voorbeeld betekent dat 2800 kilo kalium en bijna 400 kilogram werkzame minerale stikstof meer. Wel wordt er met de dikke fractie 50 kilo fosfaat meer afgevoerd dan met 1000 ton drijfmest. Dit kan na afschaffing van de derogatie eventueel via kunstmest worden aangevuld.


Duidelijk is dat door mest te scheiden meer werkzame mestbestanddelen op het bedrijf aanwezig blijven die kunnen zorgen voor extra gewasgroei. Of dit financieel voordelig is, hangt sterk af van de prijs voor afgezette drijfmest, dikke fractie en de kosten van mestscheiding. Hoe duurder mestafzet wordt, hoe aantrekkelijk mest scheiden kan zijn. Wanneer de afzet van dikke fractie goedkoper is dan de afzet van drijfmest wordt het scheiden van mest sneller rendabel. Bij kleinere hoeveelheden is het aan te raden om het scheiden uit te laten voeren door de loonwerker, terwijl bij grote hoeveelheden een eigen mestscheider voordeligere kan zijn.

Bron: Verantwoorde Veehouderij, 20/01/2025
Publicatie: 04-02-2025