'Algemene kwaliteitsbeoordeling van rundveemest is lastig te geven'

De Vlaming Peter Vanhoof werkte een systeem uit onder de naam TOPmest, waarmee hij de waarde van rundermest bepaalt aan de hand van chemische, fysische en biologische eigenschappen. Gerard Velthof, buitengewoon hoogleraar nutriënten- en koolstofbeheer in de bodem aan de Wageningen Universiteit, plaats wat kanttekeningen bij deze beoordelingsmethode.

Velthof stelt dat het lastig is om in zijn algemeenheid een beoordeling te geven van de kwaliteit van mest. Die hangt sterk af van het doel dat de gebruiker heeft. "Een intensief bedrijf wil misschien snel opneembare stikstofmeststoffen, bijvoorbeeld in de vorm van ammonium. Dan is een hoge verhouding tussen koolstof en stikstof ongewenst, want in dat geval komt de stikstof langzaam vrij. Andere bedrijven willen graag organische stof toevoegen aan de bodem, dan is koolstofrijke mest wel waardevol."


Bij de geleidbaarheid van mest is volgens Velthof ook een meer genuanceerde beoordeling nodig dan door Vanhoof wordt toegepast. "Er zijn veel verschillende ionen en die zijn lang niet allemaal schadelijk. Iets soortgelijks geldt voor de beoordeling van de micro-organismen in de bodem. Bacteriën toevoegen aan de bodem via de mest heeft volgens hem  weinig zin. Er zitten heel veel bacteriën in de bodem. De populatie is het resultaat van voortdurende selectie die niet eenvoudig te veranderen is."

Bron: Boerderij, 23/01/2025
Publicatie: 31-01-2025