Stikstofwerking van Renure-meststof is vergelijkbaar met kunstmest
De Wageningse onderzoekers voerden veldproeven uit waarbij vloeibaar ammoniumsulfaat werd ingezet dat was geproduceerd op het melkveebedrijf van Arjan Prinsen in Haarlo. De melkveehouder gebruikt een meststripper om de ammoniakale stikstof uit de dunne fractie van het digestaat te halen. De werking van de stikstof uit ammoniumsulfaat was gelijk aan die van de stikstof in kunstmest. Wel merken de onderzoekers op dat het hoge zwavelgehalte van de meststof aandacht vraagt bij de inzet de meststof. vraagt om een evenwichtige bemesting op basis van de zwavelbehoefte.
Tijdens de bemestingsproef werd in 2021 snijmaïs geteeld. De ammoniumsulfaatoplossing uitgereden met een precisiebemester van de firma Slootsmid de ammoniumsulfaatoplossing aan. De droge stofopbrengst was circa 20 ton per hectare. Op de zandgrond was er geen verschil in opbrengst tussen bemesting met ammoniumsulfaat en kalkammonsalpeter, Op de kleigrond bleef de opbrengst bij de inzet van ammoniumsulfaat iets achter.
Daarnaast werd er ook een veldproef uitgevoerd op grasland. Daarbij vond de bemesting met ammoniumsulfaat plaats voor de eerste en tweede snede. Op zowel zandgrond als kalkhoudende kleigrond resulteerde de bemesting met ammoniumsulfaat in dezelfde droge stofopbrengst en stikstofopname als de bemesting met kalkammonsalpeter. Ook het nitraatresidu in de bodem aan het eind van het groeiseizoen was in beide behandelingen gelijk. De veldproeven op grasland zijn in 2022 herhaald met een zelfde resultaat als in 2021.