Gunstige cijfers in BEX kan resulteren in forse besparing op mestafzet

De bedrijfsspecifieke excretie (BEX) is een belangrijke tool voor melkveehouders om meer inzicht te krijgen in de stikstof- en fosfaatuitstoot van hun bedrijf. Deze berekening, gebaseerd op de gegevens van de KringloopWijzer, geeft nauwkeurig weer hoeveel stikstof en fosfaat er door een bedrijf wordt uitgescheiden. Wanneer de BEX-uitkomst lager is dan de forfaitaire excretiewaarden, ontstaat er een voordeel. Dit voordeel kan aanzienlijk zijn in tijden waarin de mestafzetkosten toenemen door de afbouw van de derogatie.

De BEX-berekening wordt uitgevoerd op basis van diverse gegevens zoals kuiluitslagen, begin- en eindvoorraden, voeraankopen en melkproductie. Deze gegevens worden gekoppeld aan de KringloopWijzer, een instrument dat helpt om de efficiëntie van het veevoergebruik te evalueren. De BEX-resultaten bieden niet alleen inzicht in de stikstof- en fosfaatuitstoot, maar kunnen ook dienen als een strategisch instrument om de mestafzetkosten te optimaliseren. Melkveehouders kunnen met deze informatie gericht sturen op een efficiënter gebruik van voer en mest. 


In de praktijk blijkt dat melkveehouders gemiddeld een stikstofvoordeel van 5% en een fosfaatvoordeel van 15% kunnen behalen. Vooral stikstof is vaak het knelpunt, waardoor daar de meeste winst te boeken valt. Het stikstofvoordeel wordt voornamelijk behaald door aanpassingen in het voermanagement, terwijl fosfaat meer afhankelijk is van de grondsoort en de beschikbaarheid ervan.


Bij een melkveebedrijf met 115 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 70 hectare grond, een melkproductie van 9.000 kilo per koe en een ureumwaarde van 19 kan een BEX-voordeel van 5% stikstof en minimaal 5% fosfaat jaarlijks 6.500 euro besparing op de mestafzetkosten betekenen.

Bron: DLV Advies, 14/01/2025
Publicatie: 14-01-2025