MAP7 betekent ook veranderingen voor Vlaamse mestverwerkingssector

Op woensdag 18 december werd in Vlaanderen het zevende Mestactieplan (MAP7) goedgekeurd door het parlement. Dat houdt ook enkele veranderingen in voor de Vlaamse mestverwerkingssector. Dat meldt het Vlaamse Coördinatiecentrum voor Mestverwerking.

Zaken die veranderen zijn:



  • Biologische producenten krijgen een vrijstelling van de mestverwerkingsplicht.

  • Voor bedrijven die hun dierlijke mest op een duurzame manier bij een collega landbouwer kunnen afzetten, kan de Vlaamse regering een afwijkende regelgeving voorzien, zodanig dat het in de toekomst mogelijk wordt om een uitzondering op de mestverwerkingsplicht te verkrijgen.

  • Er zal een paragraaf toegevoegd worden rond het invoeren van een kwaliteitsborgingssysteem voor mestverwerkers. Dit kwaliteitsborgingssysteem moet zowel het productieproces als de geproduceerde meststoffen te waarborgen. VCM heeft in al een autocontrolegids voor mestverwerkers opgesteld die kan worden gebruikt worden als leidraad bij het opstellen van een bedrijfseigen autocontrolesysteem om deze kwaliteitsborging te realiseren. Op basis van ervaringen zal de autocontrolegids in 2025 verder geoptimaliseerd worden. Uiterlijk op 31 december 2026 moeten alle mestverwerkingsinstallaties een kwaliteitsborgingsysteem toepassen.

  • Specifiek voor de mestverwerking zal er in MAP7 geen mogelijkheid meer zijn voor de Vlaamse regering om stimulerende maatregelen te voorzien voor de uitbouw van een mestverwerkingsinstallatie. De mogelijkheid om voor werkende installaties stimulerende maatregelen uit te bouwen zal wel blijven staan.

  • Het transport van mest zal strenger gecontroleerd worden, aan de hand van het AGR-GPS systeem. De verplichting voor het gebruik van dit systeem zal verder uitgebouwd worden. De AGR-GPS verplichting wordt onder andere uitgebreid met de aanvoer van mest naar mestverwerkingsinstallaties met een burenregeling – ook voor vaste mest. De effectieve uitvoering van het vervoer wordt ook gecontroleerd aan de hand van een debietmeter of weegbrug.

  • Voor effluent met een lage stikstofinhoud wordt het gebruik op gronden anders dan zware kleigronden ingeperkt. Vanaf 2026 zal het niet meer mogelijk zijn om effluent op te brengen na 31 augustus tot en met 15 februari van het daaropvolgende jaar. Om op het terrein voldoende tijd te geven om aanpassingen in management te maken, worden voor het jaar 2025 overgangsmaatregelen voorzien.

Bron: Vlaamse Coƶrdinatiecentrum voor Mestverwerking, 10/01/2025
Publicatie: 13-01-2025