Kalverhouder uit Baarle-Nassau vecht last onder dwangsom aan
De advocaat stelt dat dit eerder is gebeurd. Er werd zonder medeweten van de kalverhouder drugsafval gedumpt in de mestopslag van het bedrijf. Een akkerbouwperceel van het vleeskalverbedrijf werd na een anonieme tip onderzocht. Daaruit kwamen resten drugsafval aan het licht. De vondst leidde uiteindelijk tot een grotere onderzoeksoperatie waarbij 20 percelen in de gemeente werden onderzocht. Op 3 percelen werden residuen van drugsresten gevonden die daar via mest waren uitgereden.
De gemeente verwijt de kalverhouder dat hij niet goed heeft toegezien op het uitrijden van zijn mest door loonwerkers. Daarom wordt hij als mede-veroorzaker van de vervuiling gezien. Loonwerkers worden door de gemeente ook extra in de gaten gehouden. Een woordvoerder van de gemeente liet weten dat een inval bij loonwerkers wordt overwogen en dat alle mesttransporten intensiever gevolgd gaan worden.
De gemeente stelt dat boeren de mest vlak voor het uitrijden kunnen laten bemonsteren, waarmee ze zichzelf kunnen vrijpleiten wanneer later vervuiling aan het licht komt. De advocaat van de kalverhouder vindt dat niet realistisch, omdat te veel tijd gaat kosten.
Be behandelend rechter vond het vreemd dat dat de woordvoerder van de gemeente wel verdachtmakingen uitte richting loonwerkers over het mogelijk vervuilen van mest met drugsresten zonder dat er bij deze bedrijven concreet onderzoek was gedaan. Verder was er kritiek op het achterhouden van rapportages over de drugsvondsten door de gemeente. Daardoor werd de verdediging van de kalverhouder benadeeld.