Engie wil opschalen in productie van groen gas
Om groen gas toch te faciliteren, komt vanuit de overheid een bijmengverplichting, wat voor een gegarandeerde afzet van groen gas voor de producenten zorgt. Energieleveranciers krijgen in 2030 de verplichting om ongeveer 20% van het gas dat door de leidingen gaat, groen gas te laten zijn. Daar zijn veel meer installaties voor nodig. De doorlooptijd daarvoor is minimaal twee jaar.
De doelstelling rondom groen gas is om in 2030 minimaal 1,1 miljard kuub te leveren. Met meer installatie kan het gebruik van mest in vergisters van nu 5% opschalen naar 45%. Nieuwe installaties moeten zoveel mogelijk in geïndustrialiseerde omgevingen komen, zoals bedrijventerreinen en havens. Een uitdaging is dat als de bijmengverplichting er komt, de markt de waarde gaat bepalen waardoor subsidie sowieso niet meer mogelijk is.
De installatie in Alkmaar heeft twee hoofdvergisters en een navergister. Het biogas bestaat uit 65% methaan en ongeveer 35% CO2. De CO2 wordt afgevangen en hergebruikt. In de kassenbouw en de frisdrankindustrie is vraag naar CO2 net als voor koeltoepassingen, die maken steeds meer gebruik van duurzame CO2. Na de vergisting tot biogas, blijft het digestaat over. Dat is ingedampt bruikbaar om mineralenconcentraat van te maken.
Bij Emmen is een nieuwe North Star installatie in ontwikkeling op het voormalige terrein van NAM. Daar staat al een zonnepark en een tankstation voor waterstof. Er komen een waterstof elektrolyser en vergisters bij. Shell, EBN en Engie werken hierin samen om ongeveer 39 miljoen m3 biomethaan te produceren. De input zal bestaan uit mest, bietenpuntjes, maisstro, cacaodoppen, glycerine, restanten uit de zuivelindustrie en supermarktresten. Jaarlijks zal daar 650.000 ton aan reststromen verwerkt worden. De reststromen die niet gebruikt kunnen worden en het digestaat gaat naar de landbouw.