Lely geeft inhoudelijke reactie op mediaberichten over Lely Sphere

Lely heeft op de eigen website een reactie gegeven op een artikel dat zaterdag 4 januari werd gepubliceerd in de Volkskrant over een aantal uitdagingen rondom de stikstofproblematiek in de veehouderij in het algemeen en de waarde van emissiereducerende technieken in het bijzonder. Het circulaire stalsysteem Lely Sphere komt hierin uitgebreid aan bod.

“De Volkskrant legt in dit artikel een bekende en gevoelige snaar bloot: zelfs als je als boer of als innovatief bedrijf de gevraagde stappen voor verduurzaming zet, dan blijft de juridische onzekerheid. Bewezen innovatie’ bestaat niet, maar op basis van een rigoureus, onafhankelijk en wetenschappelijk geborgd toelatingsproces en de resultaten van de 30 Lely Sphere-systemen die we in de praktijk zien, geloven we in onze techniek", reageert André van Troost, CEO Lely.


In het artikel Volkskrant wordt onder andere gewezen op de twijfels die er zijn rondom de toelatingsprocedure van emissiereducerende technieken. Het is volgens de schrijvers van het artikel onduidelijk of stalsystemen ook bij langdurig gebruik in de praktijk blijven doen wat ze beloven.


Lely stelt dat de vraagstukken die in het artikel aan bod komen niet nieuw zijn voor het bedrijf. Daarom blijft er aandacht voor doorontwikkeling van technieken en wil de onderneming in gesprek blijven met klanten, wetenschappers, overheden en anderen om tot meer zekerheid en toekomstperspectief te komen. Dat wordt niet als een onoverkomelijke opgave gezien.


In het artikel in de Volkskrant wordt volgens Lely onder andere voorbijgegaan aan het feit dat de toelatingsprocedure - op basis waarvan gemiddeld 77% ammoniakemissiereductie in de stal is vastgesteld - volgens een wetenschappelijk meetprotocol, door een onafhankelijke meetinstantie en op onderling verschillende en zelfstandige bedrijven is uitgevoerd.


De Sphere kan volgens het bedrijf ingezet worden voor zowel ammoniakemissiereductie als precisiebemesting. Scheiding van meststromen is geen vereiste voor reductie van ammoniakemissie. Lely benadrukt verder dat al twee jaar met wetenschappers, overheden en anderen wordt gewerkt aan meer zekerheid in de praktijk door met een ‘model Passende Beoordeling’ een onzekerheidsmarge en afspraken over gebruik en onderhoud in de vergunning op te nemen.

Bron: Lely, 04/01/2025
Publicatie: 07-01-2025