Twijfels over hoogte van het reductiepotentieel van Lely Sphere in Vlaanderen

Het ammoniakemissiereducerende systeem 'Sphere' van Lely doorloopt momenteel de erkenningsprocedure voor de Vlaamse AER-lijst. Hoewel het Vlaamse Wetenschappelijk Comité Veeteelt eerder een reductiepotentieel van 77% bevestigde, adviseert het administratief team om het systeem niet met dit percentage te erkennen. Er bestaat zorg of het reductiepotentieel ook in langdurige praktijksituaties kan worden gegarandeerd. Verder wordt gewezen op het hoge waterverbruik bij correct toepassen van het systeem.

Binnen het systeem Lely Sphere wordt gewerkt met een roostervloer, mestrobot en afzuigkap die onderdruk creëert om mestgassen af te zuigen. Deze gassen worden vervolgens omgezet in herbruikbare nutriënten voor de boerderij. In Nederland kreeg het systeem een reductiepotentieel van 77% toegekend en dit potentieel werd ook voor Vlaanderen bevestigd in een advies van het Wetenschappelijk Comité Veeteelt.


Door het comité werd wel benadrukt dat langdurige monitoring nodig is om de reductie te borgen. Zo is het essentieel dat de afzuiging onder de gehele vloer gelijkmatig blijft functioneren. Na erkenning van een systeem door het wetenschappelijk comité kijkt een administratief team vervolgens naar de praktische vertaling van deze erkenning. Zo adviseert het team onder meer hoe een systeem gehandhaafd moet worden en of het systeem al dan niet in verhouding is met andere maatschappelijke factoren zoals de water- of energiekosten.


Binnen het administratief team is er consensus dat het systeem van Lely kan werken, maar men vermoedt dat het correct functioneren ervan niet gegarandeerd is, met een negatief effect op de emissiereductie op lange termijn. Om die reden wordt aan minister Brouns geadviseerd om de Lely Sphere niet op te nemen met de voorgestelde emissiefactor van 77%. Daarnaast waarschuwt het team ook voor een zeer hoog waterverbruik dat nodig is om het systeem correct te laten werken.

Bron: VILT, 20/12/2024
Publicatie: 30-12-2024