'Elke melkveehouder legt zijn eigen puzzel met oog op mestafzet'

De afschaffing van de derogatie betekent dat bijna alle Koeien & Kansen-veehouders in de toekomst mest moeten afzetten. Veel deelnemers hebben dit jaar al ervaring op - gedaan met mestafzet. Ze doen er alles aan om de kosten zo laag mogelijk te houden. Gemiddeld hebben ze dit jaar prijzen betaald tussen de 10 en 30 euro per kuub. De extra kosten lopen soms op tot bijna 30.000 euro per bedrijf.

De verschillen tussen de ondernemers zijn groot, wat onder ander te maken heeft met de hoeveelheid af te zetten kuubs en de regio waarin ze actief zijn. Sommige veehouders hebben al jaren afspraken met nabijgelegen akkerbouwers. Een biologische veehouder en een extensief bedrijf in Friesland hebben nog niet met mestafzet te maken. In Zeeuws-Vlaanderen kost mestafzet nauwelijks geld, omdat de vraag daar groot is en het aanbod laag vanwege het dure transport via België of de Westerscheldetunnel.


Om de kosten in de toekomst zo laag mogelijk te houden, zoeken alle deelnemers naar oplossingen die passen bij hun bedrijfsvoering. Veehouder Kees Jan van Wijk heeft gekozen voor een meststripper, in de hoop om via productie van een Renure-meststof meer eigen stikstof op het bedrijf te plaatsen in plaats van af te zetten. De mest wordt bewerkt en gestript, zodat er een kunstmestvanger overblijft die wel gebruikt mag worden.


Andere ondernemers overwegen hun mestopslag uit te breiden, zodat ze flexibeler zijn in het tijdstip van afvoeren en uitrijden van mest. Het managen van een lagere excretie via BEX kan ook leiden tot minder mestafzet. Dit zal vaak geen mestafzet voorkomen, maar betekent wel een besparing op kosten.

Bron: Wageningen University & Research, 19/12/2024
Publicatie: 24-12-2024