Vrees voor tekort aan pluimveemest voor productie van mestkorrels

Er bestaat een tekort aan beschikbare pluimveemest voor de productie van organische mestkorrels. Dat stelt Jaap Uenk, de eigenaar van adviesbureau Mestem. De afgelopen decennia hebben producenten en exporteurs van mestkorrels een wereldwijde vraagmarkt opgebouwd. Een geringe hoeveelheid blijft in eigen land en gaat onder andere via tuincentra naar particulieren. De groei in productie van deze meststoffen dreigt beperkt te worden door een tekort aan droge pluimveemest als basisgrondstof voor mestkorrels

Doordat pluimveehouders stoppen met het bedrijf en gebruik maken van de aangeboden beëindigingsregelingen, verdwijnt ook een deel van de productie van pluimveemest. Als de vrijwillige stoppers onvoldoende reductie van fosfaat- en stikstof in pluimveemest opleveren, dan dreigt een een aanvullende maatregelen in de vorm van een verplichte krimp van de pluimveesector.


Een tweede factor waardoor een tekort aan pluimveemest voor mestkorrelproducenten dreigt, ligt in het feit dat grote industriële groen gasproducenten op zoek zijn naar mestsoorten met een hoog organische stofgehalte met het oog op de bijmengplicht aan aardgas. Deze groen gasproducenten hebben een sterke concurrentiepositie op de mestmarkt.


In 2023 is met mestkorrels 6,1 miljoen kilo fosfaat en ongeveer 8 miljoen kilo stikstof geëxporteerd. De export naar meer dan 60 landen wereldwijd levert daarmee een belangrijke bijdrage aan een betere mestbalans in Nederland. Om te voorzien in de groeiende vraag naar mestkorrels is het vrijwaren van de pluimveehouderij van een verplichte krimp wel het minste wat de overheid kan doen om een dreigend tekort aan pluimveemest te voorkomen, vindt Uenk.

Bron: Boerenbusiness, 17/12/2024
Publicatie: 18-12-2024