Melkveehouders kunnen op diverse manieren kiezen voor monomestvergisting

Melkveehouders zien toekomst in monomestvergisting en zijn geïnteresseerd in samenwerkingsverbanden. In het noorden van Nederland zijn een aantal projecten in voorbereiding. Jurian Lier, projectleider Duurzame Energie bij DLV Advies ziet voor monomestvergisting vier mogelijke vormen waarin het wordt toegepast. 

Het eerste concept is monomestvergisting op bedrijfsniveau. Daarbij kunnen melkveehouders ervoor kiezen om biogas om te zetten in groen gas of groene stroom. Het grootste deel van de mestvergisters op boerderijniveau wordt gekoppeld aan een wkk, die uit het biogas stroom en warmte produceert. De restwarmte kan worden benut in een stikstofkraker voor behandeling van de dunne fractie uit het digestaat. Zeker wanneer Renure-meststoffen worden toegelaten als kunstmestvervanger is dit een interessante optie.


Het tweede concept betreft het biogas- of groen gascluster. Het biogas van individuele vergisters op bedrijven wordt met een leidingensysteem naar een centrale plek getransporteerd waar het wordt opgewaardeerd tot groen gas en vervolgens naar het aardgasnet of rechtstreeks naar een afnemer gaat. Onder melkveehouders bestaat toenemende interesse om op deze manier biogas te produceren en op te waarderen tot groen gas. 


Bij het derde concept wordt collectief mest vergist op relatief kleine schaal. Een groep melkveehouders voert mest aan naar een centrale installatie die op het erf staat van één van de deelnemende bedrijven. Centrale vergisting op een industriële schaal, bijvoorbeeld op een bedrijventerrein, ziet Lier als een vierde concept. In beid situaties is verwerking van biogas in een wkk of de opwaardering tot groen gas mogelijk.

Bron: DLV Advies, 12/12/2024
Publicatie: 17-12-2024