Vlaams project ReMestV van start
Dinsdag 10 december vond er in Vlaanderen een studiedag over pocketvergisting en nabewerking van het digestaat plaats in het kader van het project ReMestV. Dit project heeft als doel om Renure-meststoffen en bewerkte mestproducten tot waarde te brengen binnen de richtlijn dierlijke mest van 170 kilo stikstof per hectare per jaar. Tijdens de duur van het project zullen vraag en aanbod van herwonnen meststoffen in kaart gebracht worden en wordt de aanzet voor een lokaal samenwerkingsverband tussen relevante ketenactoren ontwikkeld.
In de huidige mestmarkt worden Renure-meststoffen nog onvoldoende als meststof. Daarnaast zijn er teelten waarbij men de bemestingsnorm niet volledig invult of enkel kunstmest gebruikt als meststof. Er ontbreekt een lokale ketenaanpak om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Het Vlaamse project heeft als doel om Renure-meststoffen en bewerkte mestproducten beter tot waarde te brengen binnen de bemestingsnorm als kunstmestvervanger.
Concreet streeft het project de volgende doelstellingen na:
- Identificeren van producenten en de afzetmogelijkheden in Vlaanderen
- Simuleren van de impact van de waarde van de meststoffen op de koolstofvoetafdruk bij aangeduide teelten
- Ontwikkelen van een lokaal samenwerkingsverband tussen relevante ketenactoren
- Indienen van een voorstel voor een samenwerkingsproject binnen het Europese innovatieprogramma die de ketenaanpak via het samenwerkingsverband uitwerkt
De partners in het project zijn Inagro en het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking. Het project is op 1 oktober 20224 officieel gestart en loopt tot 30 september 2025.
Bron:
Vlaams Coƶrdinatiecentrum Mestverwerking, 13/12/2024
Publicatie: 16-12-2024