Kosten en baten van mestscheiding bij de bron
De besparingen op mestafzet hangen af van het aantal koeien per hectare, de opgevangen hoeveelheid urine, de samenstelling van de mestfracties en de prijzen. Bij scheiding van de urine door het CowToilet komt 13% , 0% en 25% van respectievelijk de uitgescheiden stikstof, fosfor en kalium in de urinefractie terecht. Dat is bij scheiding met de Tegelvloer 49%, 10% en 78%.
Als de urine gebruikt mag worden als kunstmestvervanger is er bij gebruik van de tegelvloer geen stikstofoverschot, bij CowToilet een gering overschot bij 1,5 koeien per hectare en een groter overschot bij 2,0 koeien per hectare. Dat betekent dat bij gebruik van het CowToilet, waarbij de urine apart wordt opgeslagen in een silo en de feces in de mestkelder terechtkomen, een deel van de mest alsnog afgezet moet worden. Bij de tegelvloer is de besparing in mestafzetkosten hoger dan bij het CowToilet, omdat meer urine wordt opgevangen met een tegelvloer.
Voor een bedrijf van 100 koeien zijn de investeringskosten voor het CowToilet 4 toilets, totaal 100.000 euro. De investeringskosten voor de Tegelvloer zijn 137.000 euro, bestaande uit tegels, mestschuif en grup voor afvoer feces, mestscheider en aanzuurinstallatie. Een mestscheider is nodig om de feces stapelbaar te maken. De urine wordt aangezuurd, omdat dit de ammoniakemissie in de stal, bij opslag en bij aanwending beperkt. De urine van CowToilet wordt niet aangezuurd, omdat de urine opgeslagen wordt in een aparte urineopslag en met zodebemester emissiearm wordt aangewend.
Bij 2 koeien per hectare wegen de jaarlijkse baten van mestscheiding door de Tegelvloer op tegen de jaarlijkse kosten, namelijk een voordeel van 6.000 euro bij 100 koeien. In de andere situaties zijn de kosten voor primaire scheiding hoger dan de besparing aan mestafzet en kunstmestaankoop.