Combinatie van pocketvergister en ammoniakstripper nog niet erkend in Vlaanderen
Het veehouderijbedrijf in Poeke was begin vorig jaar het eerste bedrijf in Vlaanderen dat een vergunning kreeg voor de installatie van een pocketvergister met een stikstofstripper. Door het potentieel van de techniek kreeg het bedrijf, dat als een testcase gezien kan worden, een VLIF-innovatiesubsidie en een bijdrage uit het PAS-innovatiesteunfonds van Boerenbond.
De pocketvergister is geleverd door Biolectric en Detricon is de bouwer van de stikstofstripper en -scrubber. De mest van de 170 melkkoeien belandt op een gesloten stalvloer en wordt dagelijks afgevoerd. Na verwerking in de pocketvergister wordt de mest met behulp van de restwarmte van de vergister gehygiëniseerd en vervolgens gescheiden door een centrifuge. Daarna gaat de dunne fractie door de stripper-scrubber. Daar verandert de ammoniak na opwarming en door toevoeging van zwavelzuur in ammoniumsulfaat.
Het ammoniaksulfaat zou op termijn als kunstmeststof gebruikt kunnen worden zodra deze meststof binnen de Europese Unie de status van Renure-meststof krijgt. De betrokken bedrijven zijn ook voor de reductie in emissie nog in afwachting van een erkenning door de Vlaamse overheid. Biolectric en Detricon werken daar wel aan. Om het systeem op de PAS-lijst te krijgen, moeten meetresultaten aangeleverd worden. Met de metingen wordt in 2025 gestart. De resultaten daarvan worden pas in 2026 verwacht.