Magnetisch filteren van fosfaat vergt nog nader onderzoek

In 2022 startte het project 'Magnetische adsorptie desorptie' om fosfaat direct uit water te filteren, zonder dat er extra afvalstromen ontstaan en met een minimale toevoeging van chemicaliën. Het zou de start kunnen zijn van een waardevolle innovatie voor het verwerken van mest met fosfaat. In de eerste experimenten bleek de methode nog wat complexer dan verwacht.

Onderzoekers van Wageningen University & Research zien in magnetische aantrekkingskracht een effectieve methode om fosfaat uit afvalwater te filteren. Magnetisch filteren is milieuvriendelijker en biedt ook mogelijkheden om het fosfaat te hergebruiken. Dit gebeurt door het toevoegen van magnetietdeeltjes aan het afvalwater. Fosfaationen binden aan de magnetiet en een magneet haalt vervolgens deze deeltjes, inclusief fosfaat, uit het water. Daarna kunnen magnetiet en fosfaat weer van elkaar worden gescheiden voor hergebruik van het magnetiet en terugwinning van het fosfaat.


Het magnetiet dat de onderzoekers aanvankelijk op het oog hadden, bond te weinig fosfaat. Er was veel van nodig om een bepaalde hoeveelheid fosfaat uit het water te halen. Dat kon economisch niet uit. Ze verwachten echter een goede oplossing te hebben gevonden in een ander type magnetiet. In het  onderzoek kon gebruik worden gemaakt van de resultaten van een studie waarin de functionaliteit van dit type magnetiet is beschreven. Daardoor kunnen ze met het ontwikkelde en gevalideerde model voor drie bedrijven en hun afvalwater, wel relevante voorspellingen doen voor implementatie van het proces.


De onderzoekers zouden ook graag het nieuwe magnetiet experimenteel valideren om in de praktijk vast te stellen hoe het verbeterde magnetiet presteert. Het staat vast dat het meer fosfaat kan opnemen, maar nog onduidelijk is hoe stabiel het is en hoe vaak het kan worden gebruikt. Ook alle onderdelen van het proces zouden de wetenschappers graag testen. Voor een rendabel proces moet 99,9% of meer van het magnetiet weer beschikbaar komen voor een volgende cyclus. Anders zijn de verliezen te groot.

Bron: Wageningen University & Research, 10/12/2024
Publicatie: 11-12-2024