Ruim 70 melkveebedrijven melden zich voor project 'Reinventing circulair dairy farming'
Het onderzoek loopt vier jaar en moet onder andere uitwijzen of urine een definitieve status van Renure-meststof kan krijgen binnen de Europese Nitraatrichtlijn. Om het onderzoek mogelijk te maken, wil het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur maximaal 100 vrijstellingen verlenen, 50 voor bedrijven met een systeem van Lely en 50 voor bedrijven met een systeem van Hanskamp. Harde voorwaarde is wel dat de bedrijven volledige medewerking verlenen aan het onderzoek.
Wageningse onderzoekers zullen verschillende veld- en kasproeven uitvoeren. In eerste instantie bekijken ze vooral de kwaliteit van de mestproducten die de verschillende bedrijven produceren. Later verbreedt de scope van het project en wordt onderzocht hoe de nieuwe mestproducten optimaal benut kunnen worden. Voor dat deel van het onderzoek is Slootsmid - producent van mestscheiders en machines om mest uit te rijden – ook partner in het project.’
Vrijdag 22 november sloot de termijn waarop de melkveehouders zich konden aanmelden voor de eerste inschrijftermijn en toen hadden zich 72 geïnteresseerde melkveebedrijven aangemeld. Het zijn 30 bedrijven met een systeem van Hanskamp en 42 bedrijven met een systeem van Lely. De formele inschrijving verloopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het streven in om voor 15 februari uitsluitsel aan de melkveehouders te geven over een ontheffing voor de aanvang van het nieuwe mestseizoen.