Wet 'kwaliteitsborging voor het bouwen' bij bouw van mestsilo

Boeren die willen investeren in extra mestopslag moeten er rekening mee houden dat ze ook bij de bouw van een mestsilo tegenwoordig te maken kunnen krijgen met de wet 'Kwaliteitsborging voor het bouwen'. Onder deze wet is de gemeente niet langer technisch verantwoordelijk voor de bouw, maar een onafhankelijke kwaliteitsborger.

Onder de huidige Omgevingswet worden bouwwerken onderverdeeld in drie gevolgklassen. De gevolgklasse zegt iets over de risico’s en de gevolgen voor slachtoffers wanneer er iets mis gaat met een gebouw bijvoorbeeld bij een brand of het instorten van het bouwwerk. In gevolgklasse 1 zijn er dan beperkte persoonlijke gevolgen; bij gevolgklasse 2 is er een reële kans op persoonlijke gevolgen en bij gevolgklasse 3 is die kans aanzienlijk. Mestsilo’s vallen voor wat betreft het bouwtechnische gedeelte bij nieuwbouw onder gevolgklasse 1.


Onder de nieuwe wet wordt de bouwvergunningsaanvraag gesplitst in twee of drie delen: het omgevingsdeel, het bouwdeel en het milieudeel, indien van toepassing. Een ondernemer die besluit een mestsilo of -vergister te bouwen, krijgt ook met het milieudeel te maken. Bij een meldingplichtig bedrijf voor wat betreft het milieudeel – doorgaans bedrijven met minder dan 200 koeien – valt een mestsilo onder de Wet kwaliteitsborging; bij een vergunningsplichtig bedrijf met meer dan 200 koeien is dit niet het geval.


De gemeente houdt zich bij projecten die onder de wet 'Kwaliteitsborging voor het bouwen' vallen, met betrekking tot het bouwdeel, feitelijk alleen nog bezig met het omgevingsdeel. Er wordt beoordeeld of de aanvraag binnen het bestemmingsplan past en wat het oordeel is van de welstandscommissie. Het bouwtechnische deel moet dan afgehandeld worden door een kwaliteitsborger.


Vóór de invoering van de nieuwe wet moest een ondernemer vooraf alle bouwtechnische gegevens bij de gemeente aanleveren. Tegenwoordig regelt de nieuwe wet de bouwtechnische toetsing tijdens de bouw voor gebouwen met gevolgklasse 1, middels een onafhankelijke kwaliteitsborger die de bouwer moet inschakelen. Deze kwaliteitsborger levert na de oplevering van het bouwwerk een compleet borgingsplan aan bij de gemeente. Dat borgingsplan garandeert dat het gebouw voldoet aan de technische eisen en dat er gebouwd is volgens de geldende eisen en voorschriften.


Bij bouwwerken die vallen onder de wet 'Kwaliteitsborging voor het bouwen' dalen de gemeentelijke legeskosten, omdat de gemeentes zich alleen nog maar bezig hoeft te houden met het omgevingsdeel van de aanvraag. Daar tegenover staan de extra kosten voor de onafhankelijk kwaliteitsborger.

Bron: DLV Advies, 04/12/2024
Publicatie: 04-12-2024