Bleker onderhandelt over tijdelijk krimpplan voor melkveesector

Melkveehoudersorganisaties, zuivelbedrijven en banken werken aan een eigen plan om de mestcrisis op te lossen. De kern van hun idee is dat het aantal koeien in Nederland tijdelijk met 100.000 tot 150.000 wordt verminderd om ervoor te zorgen dat de mestproductie drastisch daalt. Het plan is dat melkveehouders vrijwillig gedurende 3 jaar tussen 10 en 20% minder koeien houden. Ook doen de boeren afstand van de bijbehorende fosfaatrechten. Voor het verlies aan inkomsten worden de boeren gecompenseerd. De zuivelindustrie betaalt de deelnemende melkveehouders een vergoeding. 

Oud-staatssecretaris van Landbouw en ex-voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Henk Bleker, is door de landbouworganisaties en de zuivelindustrie gevraagd om als 'onafhankelijk adviseur' op te treden bij de nadere uitwerking van het plan. In die rol praat hij met melkveehoudersorganisaties, banken en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Rond 1 maart moet de regeling opengaan voor boeren.


De financiering van het plan is een belangrijk discussiepunt. Zowel minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur als partijen in de Tweede Kamer stellen dat het grootste deel door de industrie moet worden betaald. Dat is een heet hangijzer, erkent Bleker, die laat weten dat er nog flink onderhandeld moet worden, zowel over de exacte vormgeving van het plan als de bijdragen die verschillende partijen zouden moeten leveren. Ook de risico's die er mogelijk zijn aan het plan is nog een onderwerp van gesprek.

Bron: EenVandaag, 02/12/2024
Publicatie: 03-12-2024