Vlaamse milieuorganisaties hekelen ontbreken milieueffectenrapport bij MAP7

Drie natuur- en milieuorganisaties zijn ontevreden over het feit dat de Vlaams minister van Omgeving, Brouns, het zevende mestactieplan MAP7 vanaf 2025 wil laten ingaan zonder vooraf een milieueffectrapportage uit te laten voeren. Volgens de organisaties houdt de minister zich niet aan de afspraken die in maart 2023 gemaakt werden in het principeakkoord over MAP7.  

In MAP7 staan een reeks verplichtingen vastgelegd waaraan boeren en tuinders in Vlaanderen moeten voldoen bij de productie en verwerking van mest, het bemesten van percelen en het transport en de opslag van meststoffen. De verzameling aan maatregelen moet de Vlaams waterkwaliteit in lijn brengen met de Europese doelen, zoals die onder meer zijn vastgelegd in de Nitraatrichtlijn.


Minister Brouns wil uiterlijk vanaf begin 2025 “alle wederzijdse afgesproken maatregelen tussen de landbouw-, milieu- en natuurorganisaties van MAP7” uitvoeren. Dat staat in een beleidsnota die hij heeft opgesteld. De Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt en de West-Vlaamse Milieufederatie merken op de minister de indruk wekt dat zij organisaties achter het MAP7 staan, maar zonder toetsing via een milieueffectrapport is daar geen sprake van.


In het principeakkoord van 2023 werd opgenomen dat het MAP7 zou worden aangepast wanneer uit het milieueffectrapport zou blijken dat de doelen van de Kaderrichtlijn Water niet bereikt kunnen worden. Ook diende het principeakkoord de goedkeuring van de Europese Commissie te verkrijgen. Ook aan die voorwaarde is nog niet voldaan.

Bron: VILT, 29/11/2024
Publicatie: 02-12-2024