LTO en NAJK willen alternatieve maatregelen voor met fosfaat verontreinigd gebied

LTO en NAJK roepen minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur op om duidelijkheid te geven aan de ondernemers in de nutriënt verontreinigde gebieden die zijn aangewezen op basis van fosfaat als knelpunt. Er is nog geen duidelijkheid over welke maatregelen agrarisch ondernemers daar kunnen verwachten. 

LTO en NAJK vinden dat de voorgenomen 20% korting op de stikstofgebruiksnorm in de betreffende gebieden niet moet worden doorgevoerd. In de plaats daarvan zouden ondernemers de keuze moeten krijgen uit alternatieve maatregelen die effectiever zijn en beter passen bij het gebied en de ondernemer.


Minister Adema, de voorganger van Wiersma, kondigde bij de implementatie van de nutriënt verontreinigde gebieden al aan te zullen onderzoeken of specifieke maatregelen gericht op fosfaat mogelijk zijn, in plaats van een extra 20% verlaging van de stikstofgebruiksnorm. Waar fosfaat een probleem vormt, is een korting op de stikstofgebruiksnorm onterecht, onnodig en niet effectief, aldus LTO en NAJK.


Waar fosfaat de reden is om een gebied aan te wijzen als 'nutriënt verontreinigd gebied', rijst de vraag of maatregelen binnen de landbouwsector daadwerkelijk in staat zijn om de 'fosfaatdruk' te verlagen. De achtergrondbelasting, bijvoorbeeld kweldruk, heeft een grote invloed in veel van deze gebieden en zou als bron beter in beeld moeten worden gebracht.


Als landbouw een bewezen rol speelt, moet de fosfaatemissieroute naar oppervlaktewater worden onderzocht. Volgens het ministerie is afspoeling van bodemdeeltjes de belangrijkste bron. Sectorpartijen willen dan een breed pakket aan maatregelen om deze route aan te pakken, waarbij ondernemers vrij zijn om passende maatregelen te kiezen.


Een deel van de bodemdeeltjes belandt in het oppervlaktewater als gevolg van erosie aan slootkanten. De oorzaak hiervan kan zowel liggen in het beheer van de slootkanten als door de invloed van invasieve exoten, zoals de rivierkreeft. Naast maatregelen gericht op de landbouwsector, zouden er ook passende maatregelen moeten worden genomen door de andere actoren die mede verantwoordelijk zijn voor het beheer van deze slootkanten.

Bron: LTO Nederland, 26/11/2024
Publicatie: 27-11-2024