Mobiele meststripper voor loonwerkers en melkveehouders

Het Tilburgse bedrijf Farmcubes heeft een mobiele meststripper ontwikkeld, die van het ene melkveebedrijf naar het andere verplaatst kan worden. De machine kan interessant zijn voor groepen melkveebedrijven die gezamenlijk hun mestproblemen willen aanpakken en ook voor loonwerkers die meststrippen als extra dienst willen aanbieden.

Bij het strippen van mest wordt de minerale stikstof aan de mest onttrokken, waarna de gestripte dunne fractie op het land kan worden uitgereden. Wat overblijft zijn geconcentreerde meststoffen met minder volume. Dat leidt tot lagere mestafzetkosten en minder risico op vervluchtiging van stikstof in de vorm van ammoniak.


Sinds 2017 draait er bij een Noord-Brabantse loonwerker een pilotversie van een mobiele meststripper van Farmcubes. Deze pilot heeft waardevolle inzichten opgeleverd die zijn verwerkt in de nieuwe, verbeterde mobiele meststripper. Het hele systeem is daarbij op een oplegger geplaatst.


In de praktijk draait de mobiele meststripper doorgaans drie weken tot een maand op een bedrijf, waarna de verhuizing en installatie op een volgende locatie meestal twee dagen in beslag nemen. Een meststripper op wielen geldt niet als vaste installatie. Vergunningtechnisch kan dat in sommige gevallen een voordeel zijn voor veehouders, stelt het Brabantse bedrijf.

Bron: Farmcubes, 23/11/2024
Publicatie: 25-11-2024