Provincie Overijssel: in 2030 biogas uit de helft van de geproduceerde mest
De provincie ziet dat met mestvergisting het mes aan meerdere kanten snijdt: het methaan dat anders deels als broeikasgas in de lucht verdwijnt wordt omgezet in biogas waardoor we minder afhankelijk worden van fossiel aardgas. Wanneer de vergisting wordt gecombineerd met mestverwerking werkt men tegelijkertijd aan andere uitdagingen als stikstofemissie, RENURE (waterkwaliteit) en de mestafzet.
De provincie ziet ook dat het realiseren niet eenvoudig is en werkt aan oplossingen voor de knelpunten.
Eén van de randvoorwaarden is dat vergunningverlening soepeler verloopt. Daarvoor werkt de provincie aan verruiming van de ruimtelijke kaders in de nieuwe Omgevingsvisie. Met gemeenten wordt daarnaast een overzicht gemaakt van geschikte locaties voor grootschalige groengasproductie. Mestvergisting zal een plek krijgen in het Provinciale Programma Landelijk Gebied.
Ook biedt provincie Overijssel een subsidie om boeren te stimuleren een kleine mestvergister op hun erf te plaatsen en zo groen gas of biogas te produceren. De subsidie is er voor:
- het aanpassen van de stalvloer afvoer uit de stal van verse mest;
- de aanleg van een groengasleiding of biogasleiding vanaf 1000 meter;
- investeringen om het digestaat verder te bewerken, anders dan een navergister of opslagsilo.
De subsidie is maximaal 50% van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen en maximaal € 100.000,- per aanvraag en per mestvergister. De subsidie gaat reeds dit jaar in en heeft voor 2024 een plafond van € 1.100.000,-.
Meer informatie vindt u op het subsidieloket van provincie Overijssel: deze link.