Ambitieus doel voor groen gasproductie in Overijssel

Over vijf jaar moet de helft van alle mest die veehouderijbedrijven in Overijssel produceren, omgezet worden in biogas en groen gas. Het draagt daarmee enorm bij aan de energietransitie. Het kan tevens bijdragen aan het terugdringen van het mestoverschot en de emissie van ammoniak en broeikasgassen. Op dit moment wordt nog geen 5% van de Overijsselse mest vergist. Om het doel van het provinciebestuur te realiseren zal er volop in vergistingsinstallaties geïnvesteerd moeten worden. 

Op dit moment zijn er in Overijssel enkele samenwerkingen van boeren die mest vergisten. Voorbeelden zijn de coöperatie IJskoud in Noord-Deurningen en de samenwerking 'Oxe geeft gas' nabij Deventer. Ook zijn er enkele commerciële vergisters in gebruik zoals in Zenderen, waar afvalverwerker Twence jaarlijks circa 200.000 ton mest vergist.


Een gemiddelde boer kan 100.000 kuub groen gas leveren. In Overijssel heb je dan circa 1.000 boeren nodig die hun mest vergisten om het beoogde doel te halen, zegt voorzitter René Cornelissen van het Bio Energiecluster Oost Nederland. Wanneer de mest dagvers een vergister in gaat, kan de methaanemissie met 90% worden teruggebracht en is ook de uitstoot van ammoniak van een melkveebedrijf beduiden lager, met name wanneer het digestaat wordt nabewerkt met een stikstofstripper.

Bron: Tubantia, 13/11/2024
Publicatie: 14-11-2024