Vlaams onderzoek naar inzet van herwonnen meststoffen in de kas

In de glastuinbouw worden vaak uitsluitend kunstmeststoffen gebruikt. Vlaamse onderzoekers van het instituut Inagro willen binnen het HERMEST-project nagaan in hoeverre kunstmest is te vervangen door herwonnen dierlijke meststoffen. Met ‘herwonnen meststoffen’ wordt gedoeld op nieuwe meststoffen uit ruwe grondstoffen. Deze ruwe grondstoffen kunnen zowel dierlijke mest, als stedelijk afval of menselijk afval zijn in de vorm van rioolslib. De voorbehandeling kan bestaan uit  compostering, vergisting, verbranding en hydrothermische carbonisatie. 

Los van de werking van de meststoffen is ook de wettelijke erkenning een punt van aandacht. Veel herwonnen meststoffen worden nog niet gezien gezien als kunstmest in de wetgeving en vallen daarom onder de wetgeving van dierlijke meststoffen. Ook het transporteren van de herwonnen meststoffen is aan regels gebonden. Drie herwonnen stikstofmeststoffen krijgen op korte termijn mogelijk het statuut van 'Renure-meststof' in de Europese Unie. Het gaat om ammoniumzouten uit ammoniakstripping, mineralenconcentraat uit membraanfiltratie en struviet uit fosforprecipitatie.


Voordat tuinders herwonnen meststoffen kunnen gebruiken, moet ook onderzocht worden welke herwonnen meststoffen vlot toegepast kunnen worden in welke teelten. In het onderzoekscentrum Agrotopia in Roeselare staan momenteel proefveldjes met een mobiel gotensysteem voor sla opgesteld waarop biologisch effluent uit de varkenshouderij toegepast wordt. Het betreft een waterige kaliumstroom die resteert na mestverwerking. Het effluent moet telkens geanalyseerd worden en in evenwicht gebracht worden met het nutriënten- en mineralenschema van de teelt.


Een ander aandachtspunt is het leidingsysteem van de meststoffen binnen de verschillende teeltsystemen. Tot nu toe zijn deze ingericht op zeer zuivere, droge kunstmest. Bij druppelaars of sproeiers mag de circulaire meststroom het leidingsysteem niet verstoppen. Ook wordt gekeken of er bijvoorbeeld geen biofilm met pathogenen kan ontstaan in de leidingen.

Bron: VILT, 09/11/2024
Publicatie: 12-11-2024