'Tijdelijk uit de markt nemen van fosfaatrechten is een optie'

Bij de aanpak van de mestcrisis is het tijdelijk en vrijwillig uit de markt nemen van fosfaatrechten in ruil voor een vergoeding aan de deelnemende melkveebedrijven een optie waar minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur bereid is naar te kijken. De financiering van zo'n tijdelijke productiepauze moet wel uit de sector zelf komen. Dat maakte de minister donderdag 7 november duidelijk in een debat met de Tweede Kamer.

Wiersma gaf aan dat ze met sectorpartijen over het voorstel heeft gesproken.  Volgens de minister staan die er 'welwillend' tegenover. Ze vindt het wel belangrijk dat private partijen er een substantiële bijdrage aan leveren en dan niet alleen uit de primaire sector. Dat is voor de minister een randvoorwaarde. Ze vindt dat meerdere schakels in de zuivelketen hierin moeten samenwerken. Er komen nog vervolggesprekken, liet de minister weten. 


De minister wil de oplossing voor de mestcrisis echter vooral proberen te vinden in het vergroten van de plaatsingsruimte voor mest in plaats van het verkleinen van de veestapel. Ze ziet in het verkrijgen van een nieuwe derogatie voor het uitrijden van extra mest op grasland de belangrijkste oplossing en dat is haar speerpunt in gesprekken die ze daar zo snel mogelijk na het aantreden van de nieuwe Europese Commissie over hoopt te voeren.


Wiersma meent dat een nieuwe derogatie te verantwoorden is vanuit wetenschappelijke oogpunt. Haar inzet is echter om de basisrichtlijn van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare uit de nitraatrichtlijn te krijgen en een aanpak met normen afgestemd op de bodemsoort en groeiomstandigheden. Een hogere bemestingsnorm zou dan niet meer als een uitzondering op de richtlijn zijn.

Bron: Nieuwe Oogst, 07/11/2024
Publicatie: 08-11-2024