Mestproductie in Vlaanderen stabiliseert, mestverwerking groeit
Uit het Mestrapport 2018 van de Vlaamse Landmaatschappij VLM blijkt dat er in 2017 un Vlaanderen ongeveer evenveel mest werd geproduceerd als in voorgaande jaren. De productie bedroeg 128,2 miljoen kilo stikstof en 60,3 miljoen kilogram fosfaat. Waar de rundveestapel lijkt te stabiliseren en de varkensstapel verder afneemt, wordt een verdere groei vastgesteld bij het pluimvee. In 2017 werd 42,2 miljoen kilogram stikstof uit Vlaamse dierlijke mest verwerkt en geëxporteerd uit Vlaanderen.
De aanscherping van de fosfaatbemestingsnormen in de loop van het vijfde mestactieprogramma heeft geleid tot een duidelijke daling van het gebruik van dierlijke mest op landbouwgrond tot 90,6 miljoen kilo stikstof en 38,9 miljoen kilo fosfaat in 2017. Die afname van het mestgebruik wordt gefaciliteerd door de verdere groei van de mestverwerking.
Onrechtmatigheden bij bedrijfscontroles
Om de waterkwaliteit in Vlaanderen te verbeteren zet de Vlaamse overheid in op controle van en begeleiding bij het opslaan, opbrengen, transporteren en verwerken van mest. De resultaten van de controleacties door de Mestbank en de vaststellingen tijdens de begeleidingsacties door het Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting wijzen erop dat er zeker nog vooruitgang mogelijk is. Zo werden bij 40% van de ongeveer 800 bedrijfscontroles die werden uitgevoerd in 2017, gevolgen opgelegd.
Administratieve onjuistheden
Bij de gecontroleerde productiebedrijven wordt vaak ondoordacht omgesprongen met de mestopslag en de mestafvoer, waardoor de nutriëntenbalans wel in evenwicht lijkt, maar er toch te veel mest op het bedrijf blijft. Bij de meerderheid van de doorgelichte mestverwerkingsinstallaties werden voornamelijk onregelmatigheden vastgesteld met betrekking tot het correct invullen van de transportdocumenten, het vaststellen van abnormaal hoge analysewaarden en het niet correct bijhouden van debietmeterstanden.
Mestopslagen niet in orde
Verder blijkt de staat van de mestopslagen nog altijd zorgwekkend. Zo controleerde de Mestbank bij 380 bedrijven de mestopslag in 2017. Bij 36% van die controles werden onregelmatigheden vastgesteld. Bij 9% van de gecontroleerde mestopslagen was er sprake van ernstige inbreuken, waarbij nutriëntenverliezen naar het oppervlaktewater optraden. Bij de hercontroles lag het inbreukpercentage beduidend lager.
Afwijkende mestmonsters
Uit de resultaten van de mestanalyses uitgevoerd tijdens terreincontroles, blijkt dat er op het vlak van de mestsamenstelling nog veel verbetering mogelijk is. Zo wordt voor de mengmest van runderen, mestvarkens en zeugen, ongeveer 20% minder stikstof gevonden in het mestmonster dan op het vervoersdocument, terwijl voor digestaat en effluent ongeveer de helft tot drie keer zoveel stikstof wordt vastgesteld in het analysemonster. Sinds 1 januari 2018 is een aangepaste wetgeving voorzien die het correct gebruik van mestsamenstellingen moet bevorderen.
Zie voor informatie het Mestrapport 2018 op de website van de VLM.
Bron:
Vlaamse Landmaatschappij, 28/11/2018
Publicatie: 30-11-2018