PBL maakt analyse van impact van gewijzigde Meststoffenwet

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin de regering wordt gevraagd de wijzigingen die minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur wil doorvoeren in de Meststoffenwet met het oog op de mestcrisis door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) te laten analyseren. Wiersma ontraadde deze motie voordat deze ter stemming kwam, maar zij geeft er wel gehoor aan.

Wiersma wil de Meststoffenwet wijzigen in verband met de maximale mestproductie die in 2025 in Nederland is toegestaan voor de verschillende diersectoren. De analyse die het PBL maakt is gericht op de effecten op het doelbereik ten aanzien van waterkwaliteit, stikstofemissies en broeikasgasemissies van deze wijzigingen. Het PBL zou bij die analyse ook mogelijke alternatieve maatregelen mogen aandragen wanneer blijkt dat de waterkwaliteit onvoldoende verbetert.


De minister heeft de motie ontraden omdat ze vond dat de maatregelen in het voorliggende wetsvoorstel zijn bedoeld om de druk op de mestmarkt te verlichten en niet zijn bedoeld om de waterkwaliteit te verbeteren. Bovendien heeft ze met het traject richting het achtste Actieprogramma nitraatrichtlijn al een proces ingericht voor de benodigde maatregelen met het oog op de waterkwaliteit.


Ze laat echter weten dat ze ter uitvoering van de motie contact opgenomen met het PBL met de vraag of zij het in de motie gevraagde onderzoek zou kunnen uitvoeren. Het planbureau heeft aangegeven deze analyse te willen uitvoeren.

Bron: Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, 06/11/2024
Publicatie: 07-11-2024