Mogelijke impact van programma 'Bemest op z’n best' in beeld gebracht
Mesttoediening op grasland is verantwoordelijk voor ruim de helft van de totale toedieningsemissie. De focus van het programma 'Bemest op z’n best' zit daarom op grasland, maar onderzoekers kijken ook naar de bemesting van bouwland. Er zijn momenteel 14 innovaties in onderzoek die allen beogen om de ammoniakemissie bij mesttoediening flink te verlagen.
Er wordt via studies in het laboratorium en in het veld in kaart gebracht hoeveel emissiereductie met deze innovaties valt te realiseren ten opzichte van de huidige praktijk. Om inzichtelijk te maken hoe dit door kan werken op landelijk niveau zijn drie scenario’s doorgerekend volgens het nationaal emissiemodel voor ammoniak NEMA dat ook wordt gebruikt voor de berekening van nationale emissies.
In de berekening is 2021 als referentiejaar gekozen. In dat jaar was de ammoniakemissie bij mesttoediening 32,700 ton ammoniak. Dit was 31% van de totale ammoniakemissie vanuit de landbouw. Er zijn 3 scenario’s doorgerekend om het effect van maatregelen op de nationale ammoniakemissie bij mesttoediening in beeld te brengen. In deze scenario’s is geen rekening gehouden met toekomstige veranderingen in de hoeveelheden mest, veranderingen in dieraantallen, of veranderingen in de mestsamenstelling.
- Scenario 1: emissiearmere mesttoediening op grasland
- Scenario 2: emissiearmere mesttoediening op grasland + verbod op bovengrondse mesttoediening op grasland
- Scenario 3: emissiearmere mesttoediening op grasland + verbod op bovengrondse mesttoediening op grasland + effectievere zodenbemesting op onbeteeld bouwland
In scenario 1 daalt de emissie bij mesttoediening op nationaal niveau 26% ten opzichte van het uitgangspunt. In scenario 2 is dat 30% en in het derde scenario 34%.