'Mestverwerking biedt mogelijkheden voor melkveebedrijven'
Wanneer in een vergister dagverse mest wordt gebruikt neemt de gasproductie per kuub mest circa 30% toe. Naast drijfmest kunnen er ook kleine hoeveelheden vaste mest aan worden toegevoegd, zoals stromest uit de afkalfstal en kalverhokken. Biogas kan worden omgezet naar groen gas, wat op het net kan worden geleverd. Het is ook mogelijk om het met een warmtekrachtkoppeling om te zetten naar elektriciteit of warmte.
Het rendement dat een melkveebedrijf kan halen uit mestverwerking varieert sterk tussen bedrijven. Het hangt samen met de investeringen die gedaan moeten worden, het aantal koeien, de versheid van de mest en de manier waarop het gas wordt verwerkt. Gemiddeld kan er tussen de 1.000 en 1.500 euro per koe per jaar worden verdiend aan de afzet van groen gas, afhankelijk van de bedrijfsgrootte, de gasprijs en de manier van afzet.
De warmte is te benutten voor een stikstofstripper voor een nabehandeling van de dunne fractie uit het digestaat. Daarbij wordt de ammoniak gebonden met zwavel- of salpeterzuur waardoor een kunstmest vervangend product wordt geproduceerd. Het rendement van een stikstofstripper hangt af van de investeringsruimte, subsidies, mestafvoer-, energie- en zuurkosten, de toelating van de kunstmestvervanger en de benutting van de capaciteit.
Bij een voorbeeldbedrijf met 200 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 80 hectare grond en mestafzetkosten van 25 euro per kuub is een besparing van ruim 2.000 ton in af te zetten drijfmest mogelijk. Als de verkregen meststof wordt toegelaten als als kunstmestvervanger kan het bedrijf ruim 80.000 euro op mestafzetkosten en kunstmest. Daarnaast worden de organische stof en mineralen zoals kali en fosfaat op het bedrijf gehouden. Dit zorgt voor een besparing van ruim 14.000 euro bovenop de mestafzetkosten.