'Aanbod van voldoende mest blijf onzeker factor voor mestverwerkers'

Genoeg aanvoer van mest is voor ieder bedrijf dat mest verwerkt geen garantie, meent Jaap Uenk, eigenaar van adviesbureau Mestem. Op de korte termijn is het aanbod van mest op de mestmarkt nog groter dan de capaciteit bij diverse afzetkanalen. Hoe deze verhouding van vraag en aanbod en de prijzen zich de komende jaren gaan ontwikkelen in een dynamische mestmarkt, is volgens Uenk echter behoorlijk onzeker. Hij schets een aantal ontwikkelingen die daarop invloed hebben.

Door het verlies aan bemestingsruimte vanwege de afbouw van de derogatie zal het aanbod van runderdrijfmest het komend jaar met ongeveer 4 miljoen ton toenemen. Daar staat echter tegenover dat de nieuwe plafonds die volgend jaar gelden gepaard gaan met een daling van het mestvolume. Dat gaat om 3,5 miljoen ton rundveemest, 1,5 miljoen ton varkensmest, 150.000 ton pluimveemest en 450.000 ton overige mest, becijfert Uenk.


De invoering van een graslandnorm als beleidsmaatregel voor een circulaire, grondgebonden melkproductie, is nog in onderzoek bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Bij invoering van een dergelijke norm komt er op termijn nauwelijks nog rundveedrijfmest beschikbaar voor mestverwerkende bedrijven. Verder zullen er meer melkveebedrijven komen die Renure-meststoffen willen produceren zodra definitief vaststaat dat daarmee kunstmest vervangen mag worden.


In de energiesector ontstaat ook meer vraag naar mest als grondstof voor de grootschalige productie van groen gas en van bio-LNG voor de transportsector. Het digestaat wordt na het vergistingsproces meestal verwerkt op een vergelijkbare manier als mest.


Om mestverwerking en -export te stimuleren, zou een hogere norm voor de verwerkingsplicht ingesteld kunnen worden. De verwerkingscapaciteit van bestaande mestverwerkingsinstallatie zal dan beter benut blijven. Deze bedrijven verliezen namelijk mestaanvoer als gevolg van stoppende varkenshouderijbedrijven. Er komen dan minder vervangende verwerkingsovereenkomsten beschikbaar voor invulling van de verwerkingsplicht van rundveehouders met een fosfaatoverschot.

Bron: Boerenbusiness, 30/10/2024
Publicatie: 31-10-2024