Vlaamse biogassector verwerkt jaarlijks 3 miljoen ton aan organische stromen
In 2023 kreeg de Vlaamse biogassector te maken met structurele veranderingen en beleidsmatige onzekerheden. Desondanks was er een kleine stijging in de totale energieproductie. De 147 grote en kleinschalige installaties waren goed voor een productie van 787 gigawattuur groene elektriciteit en 954 gigawattuur groene warmte. Daarmee voorzag de sector in respectievelijk 6% en 10% van de groene elektriciteit en groene warmte die werd geproduceerd in Vlaanderen.
Door uitzonderlijk hoge energieprijzen tijdens de recente energiecrisis worden uitbaters van biogasinstallaties in Vlaanderen die elektriciteit en warmte produceren, geconfronteerd met afbouw van de certificatensteun. Dit geldt voor nieuwe installaties, maar ook bestaande operatoren die een verlenging aanvragen, merken dat. Ze staan voor de keuze om te stoppen of om te schakelen naar productie van biomethaan.
In Vlaanderen werden vorig jaar 4 nieuwe installaties voor biomethaan operationeel, samen goed voor een productie van 12 gigawattuur aan biomethaan. De komende jaren zullen er naar verwachting verschillende grote projecten bijkomen. Het Vlaams energie- en klimaatagentschap VEKA voorziet een stabilisatie in de productie van groene elektriciteit uit biogas tot 2030 – met een prognose van 774 gigawattuur per jaar.
Een volledige analyse van de biogassector in Vlaanderen, met een overzicht van de recente wijzigingen in wet- en regelgevend kader en een ruime samenvatting van de productiecijfers, is vervat in het voortgangsrapport van Biogas-E ‘De Vlaamse biogassector in 2023’. Een exemplaar kan besteld worden via de website. Het rapport is gratis voor Biogas-E leden.